Reacties

 

Biblion: "Het vrouwelijk lichaam is altijd lastig geweest om over te praten. Zeker als het gaat over menstruatie, veranderingen tijdens de pubertijd en hygiëne. Vraag maar eens aan je vriend of hij tampons wil meenemen tijdens het boodschappen doen. Er wordt daarnaast ook weinig informatie gegeven, bijvoorbeeld op school, over hoe een vrouwelijk lichaam werkt en wat er ‘daarbinnen’ allemaal gebeurt.
Wanneer je het boek openslaat staat er meteen “wie wil er nou een boek over menstruatie lezen?”. Dat klopt, wie wil dat nou? Maar alleen al door deze opening wil je automatisch verder lezen! Er wordt geschreven over jezelf zelfverzekerd voelen over je lichaam en over vrouwelijke kracht. Ik denk dat dit hele belangrijke termen zijn (zeker in deze tijd!!!).
“Ben jij een puzzel?”, de tekening die deze puzzel, het vrouwendiagram, weergeeft, laat dit prachtig zien! Het roept meteen vragen op (en ik tenminste, probeerde de verschillende stukjes zelf al in te vullen). Dit diagram komt steeds terug in het boek, waardoor je een leuk beeld krijgt over hoe het ingewikkelde vrouwelijk lichaam in elkaar zit! De vele tekeningen versterken het verhaal goed en er worden leuke vergelijkingen gemaakt, zoals de vrouwelijke cyclus vergelijken met de levenscyclus van een boom en seizoenen. Dat maakt het voor jongere meisjes goed visueel, ook voor oudere meisjes trouwens.
Seksuele voorlichting, de buiten- en binnenkant van het lichaam, menstruatie, mijn vriendjes de hormonen en ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam worden heel luchtig besproken, waardoor het taboe (hopelijk) minder zal worden. Natuurlijk zal tijdens het lezen hier en daar wat gegiechel naar
voren komen, maar dat is niet erg. Het gaat erom dat het een keer duidelijk wordt verteld zodat meisjes meteen weten waar ze aan toe zijn en iets heel simpels als tampons weten te gebruiken.
Zelfs op school wordt je niet geleerd wat je moet doen als je gigantische buikpijn hebt of dat je even niet weet wat je met jezelf aan moet omdat de hormonen door je lichaam vliegen.
Ook voor mannen is dit een handig boek. Ik heb de mooiste verhalen gehoord over theorieën van mannen over menstruatie. Vaak is er te weinig kennis, en daardoor begrip over waarom je vriendin/vrouw/klasgenoot/collega ineens ziek, kwaad of juist heel emotioneel is. Ik denk dat meisjes ook met hun vragen naar hun vader of mannelijke leraar zouden moeten kunnen gaan met hun
vragen.
Doordat dit boek zo luchtig en simpel spreekt over het vrouwelijk lichaam is het voor alle leeftijden goed om te lezen. De plaatjes laten duidelijk zien hoe alles werkt, wat soms schokkend kan zijn als je nog nooit een ‘vrouwelijke onderkant’ hebt gezien. Er worden duidelijke symbolen weergegeven en leuke vergelijkingen gemaakt, daarnaast worden er tips gegeven die goed bruikbaar zijn.
Ik heb ondertussen al een tijdje ervaring met vrouw zijn, maar ik heb zeker geleerd van dit boek. Een heel mooi boek dat een hoop duidelijkheid geeft voor meisjes én jongens!"

 

Vrouwenpoli Boxmeer maakte dit leuke filmpje waarin Marjon van der Harst het boek overhandigt aan een enthousiaste Barbara Havenith (van Vrouwenpoli Boxmeer en het boek Hormoonbalans voor Vrouwen). Dankjewel voor je enthousiasme Barbara, leuk!!

Cadeautip Van de Sint of de kerstman voor meiden van 10-11-12-13-14-15 jaar. Dit geweldig mooie boek van Marjon van der Harst en Arianne van den Berg legt in aansprekende taal en tekeningen uit wat er door de hormonen veranderd in het meidenlijf bij het vrouw worden. Wauw! Ik word een Vrouw! Te koop bij https://wauwikwordvrouw.nl

Geplaatst door Vrouwenpoli op Vrijdag 30 november 2018

 

Eva Brouwer is presentator, vrouwelijke dagvoorzitter en presentatietrainer en de moedigste presentator die we kennen: zij heeft het openlijk over ongesteld on stage! In de aflevering daarover noemt Eva ons boek in Pak je podium-tv! Dankjewel Eva Brouwer!

 

"Ook als jongen is dit een super leerzaam boek. Zo begrijp je meiden ook wat beter en kan je ze helpen als ze ergens mee zitten.
Het is geweldig dat hier eindelijk een boek voor is, aangezien het als ouder ook lastig kan zijn om hier met je dochter over te praten. Nu kunnen ze dit boek lezen en zijn ze al wat meer op de hoogte van hun eigen lichaam."

Fynn, 15 jaar

"Wat een prachtig boek hebben Arianne van den Berg en Marjon van der Harst geschreven. Vlot en informatief met zachte tekeningen. Een supervoorlichtingsboek die je gewoon ergens laat slingeren voor je dochter op weg naar jonge vrouw."

Marianne Huising, auteur van de boeken Kruidenwijsheid, Levensbomen en Kruidenkracht voor Tieners

JM OudersKinderboekenweek 2018 tip: het boek ‘Wauw! Ik word vrouw!’ over ongesteldheid

Tussen het 9e en 16e jaar wordt een meisje voor het eerst ongesteld. Tijdens de Kinderboekenweek 2018 is het boek ‘Wauw Ik Word Vrouw’ gelanceerd. Hiermee kunnen tienermeisjes meer leren over hoe een vrouwencyclus verloopt en de menstruatie.

Het vrouwenlichaam

‘Wauw! Ik word vrouw!’, geeft informatie en tekeningen over de ovulatie, menstruatie, vruchtbaarheid, puberteit, hormonen en de overgang. Het gehele spectrum wordt dus behandeld.

Het boek is vooral geschreven voor meisjes rond de 11 jaar, omdat zij vanaf die leeftijd veranderingen aan hun lichaam gaan merken. Maar ook ouders, papa’s, oudere kinderen, jongens, en jongens en meisjes die van geslacht willen veranderen, kunnen zo meer leren over hoe het vrouwenlichaam en de bijbehorende hormonen werken.

Marjon van der Harst en Arianne van den Berg schreven dit boek, omdat zij het belangrijk vinden dat vrouwen vanaf jonge leeftijd weten wat er precies vanaf de puberteit in hun lichaam gebeurt. Op scholen wordt vaak voorlichting gegeven over seksualiteit en anticonceptie. Met dit boek wordt de algemene vruchtbaarheid behandeld, zonder nog het seksuele aspect erbij te betrekken.

Ongesteld worden: erover praten

Twijfel je over hoe je het thema ongesteldheid en lichaamsveranderingen in de puberteit kan bespreken met je dochter? Dan kan dit boek wellicht een handige leidraad zijn. Het behandelt verschillende thema’s over de lichamelijke ontwikkeling van vrouwen en meisjes. waar vragen over kunnen zijn.

Bovendien is het belangrijk om die eerste ongesteldheid en andere veranderingen bij meisjes van tevoren met je dochter te bespreken. Het kan namelijk best overweldigend zijn als je dochter voor het eerst ongesteld wordt en er een hoop op haar afkomt waar ze nog geen weet van heeft. Bespreek daarnaast ook andere belangrijke aspecten zoals hygiëne en het gebruiken en weggooien van maandverband of tampons. Hoe opener jij er met je dochter over praat, hoe makkelijker zij er later zelf over kan beginnen. Bijvoorbeeld als ze last heeft van hormonale klachten of aan de anticonceptiepil wilt.

"Een schitterend boek ontdekt voor jonge meisjes! Prachtig geïllustreerd, heel toegankelijk en respectvol."

Greetje van den Eede, auteur van de boeken Vruchtbaarder dan je denkt - Kinderwens Gids, Zwangerschapsreflexologie -  werkboek, Fertiliteitsreflexologie - werkboek

Period.nl: "Op je eerste menstruatie ben je maar beter een beetje voorbereid, toch? Maar ja, hoe geef je als ouder (M/V) goede voorlichting? En wanneer begin je daar dan mee? Moet je kind er soms zelf over beginnen?

Het boek Wauw! Ik word vrouw! is het ideale decembercadeau voor ouders met uitstelgedrag die kinderen in de prepuberteit hebben. Je kunt het boek natuurlijk in een schoen of kerstsok doen, of onder de kerstboom leggen (voorin is een pagina opgenomen waarop je een mooie opdracht kunt schrijven), maar het als een cadeau voor jezelf zien en het op de keukentafel laten slingeren is natuurlijk ook een optie. Je slimme meid is dan op tijd voorbereid omdat ze er zelf, op haar eigen tijd, in kan bladeren. Er samen over praten wordt zo ook een stuk makkelijker.

‘Leren over vruchtbaarheid is net zo belangrijk als leren lezen en rekenen’

Wauw! Ik word vrouw! is in eerste instantie bedoeld voor meiden van een jaar of 11, de leeftijd waarop de meesten veranderingen aan hun lichaam merken. Het leuke van dit boek is dat het door de opzet interessant is voor mensen (M/V) van alle leeftijden die willen weten hoe het vrouwenlichaam werkt; voor ouders, opvoeders en leerkrachten, voor vrouwen met een kinderwens die hun cyclus beter willen begrijpen en – ook niet onbelangrijk – broers en vaders. Jongens en mannen worden zelfs van harte uitgenodigd: ‘Lees dit boek alsjeblieft! Het helpt je meisjes en vrouwen beter te begrijpen.’

Zelfs de vraag ‘wie wil er nou een boek over menstruatie lezen?’ wordt beantwoord

Wie het boek van a t/m z heeft doorgespit, mag zich met een gerust hart een vruchtbaarheidsdeskundige noemen. De hele vrouwelijke levenscyclus komt aan bod. Van puberteit, ovulatie, menstruatie, vruchtbaarheid en hormonen tot en met het climacterium, wat natuurlijk een veel mooier woord is dan ‘overgang.’ Zelfs de vraag ‘wie wil er nou een boek over menstruatie lezen?’ wordt beantwoord. Voor wie denkt dat hij/zij al voldoende weet over de vruchtbaarheidscyclus: de checklist achterin het boek is dan speciaal voor jou. Fijne wedstrijd 🙂

Foto: Kira auf der Heide (Unsplash).

 

Lijfboek Wauw! Ik word vrouw! is bedacht door Marjon van der Harst, geschreven door Arianne van den Berg en van illustraties voorzien door Karin Borgman. Zelf waren zij ook ooit 11 jaar. Ze vinden het superbelangrijk dat meisjes weten wat er in hun lichaam gebeurt. ‘Leren over vruchtbaarheid is net zo belangrijk als leren lezen en rekenen.’ Daar zijn we het op de Period!-redactie roerend mee eens. Nieuwsgierig? Wauw! Ik word vrouw! is verschenen bij Uitgeverij Leven. ISBN 9789082915808. Prijs € 22. Bestellen kan (t/m 21 december zonder verzendkosten) via wauwikwordvrouw.nl.

 

"Een mooi boek, ook voor grote meisjes.
Als vrouw denk ik mijn lichaam al aardig te kennen, toch heeft het boek me wat geleerd.
Dat het vaak nog taboe is om over bijvoorbeeld de menstruatie te praten mag wat bij betreft eindelijk eens doorbroken worden.
Meer weten over je lichaam, de hormonen kennen en de cyclus ervaren helpen daarbij.
Een must-read dus voor alle moderne vrouwen (in wording).
En nog een plus: het boek brengt niet alleen het vrouwenlichaam maar ook
een vrouwenleven in beeld."

Jorien Lamers (36 jaar) moeder van 3 kinderen en hatha yogadocente

"Hoi Arianne, ik heb net geboeid en met veel plezier jullie boek gelezen. Veel wist ik (gelukkig) al, maar ik heb me ook laten verrassen. Wat mij raakte is de verbinding met de natuur.
Natuurlijk weet iedereen wel dat de vrouwelijke cyclus een natuurlijk gegeven is, maar in deze maatschappij zijn we daar zo ver van afgedwaald en wordt het vooral als ongemak en lastig gezien.
Jullie hebben met dit boek de natuurlijkheid weer terug gebracht in de vrouwelijke cyclus. En wel op een hele toegankelijke en open manier. Voor ieder meisje, of zij nu jong of oud is. Dankjewel daarvoor! Ik zou willen dat ik zo’n prachtig boek had gehad rond mijn eerste menstruatie."

Liset Dettingmeijer van Life in Progress

 

"Ik vind jouw boek erg leuk en speels geschreven Arianne, met een heldere uitleg. Het roept een gezonde nieuwsgierigheid op. Zelf had ik het heel snel uit. Ook al ben ik een 'groot' meisje, ik heb toch nog dingen gelezen die ik nog niet wist. De illustraties zijn grappig, mooi en ondersteunen de tekst. Een aanrader voor iedere ouder met opgroeiende kinderen die haar of zijn kind niet in een vreemd bos wil laten jagen zonder goede voorlichting. Wat ik ook zo leuk vind is de toon die het vrouw worden een feestje van verwondering maakt. Heel lichtvoetig maar toch serieus.
Ik heb het boek gegeven aan een vriendin van mij die een 'elfje' heeft. Ben benieuwd naar de reactie van haar dochter!"

José

“Jullie hebben met deze uitgave een meesterwerk verricht. Ik hoop dat veel kinderen en hun ouders van dit boek gebruik zullen maken en met plezier hun kinderen gaan voorlichten.”

Tante Maria, 88 jaar